Xerrades sobre primera infància
Durant els 6 primers anys de vida, s’estructura el caràcter de la persona. És en aquesta època que s’assenten les bases de la relació que el futur adult tindrà amb si mateix i amb l’entorn.
La baixa autoestima, la necessitat extrema de validació per part de l’entorn, la incapacitat de poder posar o acceptar límits, la sobre adaptació, i molts altres conflictes que tenim d’adults, tenen la seva llavor en la primera infància.
Malgrat que tots intentem ajudar els nostres fills i filles en el seu desenvolupament de la millor manera que sabem, sovint actuem amb criteris heretats que ni tan sols ens plantegem. Aquestes xerrades pretenen fer arribar a les famílies i educadors nocions bàsiques sobre les necessitats que els nens i nenes presenten durant la seva infància i sobre com atendre-les.
AGRESSIVITAT I CONFLICTES
L’ésser humà és sociable per natura i allà on hi ha relació, molt probablement, hi haurà conflicte. És per això que és tan important que puguem ajudar els nostres fills i filles a bregar amb el conflicte. No es tracta tant d’aconseguir que no hi hagi conflictes, o de “resoldre’ls” a qualsevol preu, com de saber com acompanyar-los sense tornar-nos jutges.
PRESENTACIÓ
BIBLIOGRAFIA
Dodd, E. (2007). De Vegades. Cruïlla Editorial.
Juul, J. (2015). Agresión. ¿Un peligroso y nuevo tabú?. Herder Editorial
ANEM A DORMIR
El son és un procés evolutiu i tot nen dormirà tranquil.lament algun dia. Sovint volem que els nostres infants dormin de la mateixa manera que ho fem nosaltres, oblidant que el son va lligat al desenvolupament, i per tant, sempre canvia. Aquest canvi es va produint de manera silenciosa a mesura que anem creixent i envellint. I de la mateixa manera que passa amb el creixement i l’envelliment, únicament el notem quan fa temps que no ens observem.
PRESENTACIÓ
AUTOESTIMA
L’autoestima no consisteix, només, a ser conscient de les pròpies capacitats. És un concepte molt més ampli, que engloba també la capacitat de tractar-se amb respecte quan les coses no van bé. És un estimar-se i acceptar-se, amb totes les llums i les ombres, per poder canviar i millorar.
Confiança, autonomia i acceptació són les bases sobre les quals se sustenta l’autoestima.
PRESENTACIÓ
GELOSIA
La gelosia és una reacció enfront de la por de perdre l’afecte d’un ésser estimat. Es tracta d’un procés completament natural en els infants, que només és dolent si ens dediquem a reprimir-lo o a demonitzar el nen que els sent. Respectar un temps exclusiu per a cada fill, tenir en compte que “el gran” encara és petit, evitar les comparacions i cobrir les característiques diferencials de cada infant, són algunes de les coses que podem fer per acompanyar els nostres fills en aquest procés.
PRESENTACIÓ
BIBLIOGRAFIA
Canal, E. (2016). Els fantasmes no truquen a la porta. Animalllibres Editorial.
DIVORCI DELS PARES
Actualment, cada cop són més nombrosos els casos de separació; però malgrat que aquest sigui un fet freqüent, no es tracta de banalitzar-lo, ja que els infants s’enfronten a una reorganització dels vincles en un moment en què aquests són fonamentals.
Deixar-los clar que ells són el més important per a nosaltres, que els estimem per damunt de tot, i que tot i que ens separem sempre serem amb ells pel que necessitin, és primordial.
PRESENTACIÓ
DOLS
En la nostra societat tendim a allunyar els infants de tot el que tingui a veure amb la mort, fet que contrasta amb la seva curiositat natural.
Tenir una idea elaborada del que pot significar la mort no evitarà el dolor de l’infant quan s’enfronti a la pèrdua d’un ésser estimat, però li oferirà un espai mental on poder situar l’experiència. La reacció emocional hi serà, i haurem d’acompanyar-la amb molta cura, però disposarà d’una estructura prèvia on ubicar tot el que li està passant.
PRESENTACIÓ
BIBLIOGRAFIA
Llenas, A. (2016). El buit. Barbara Fiore Editorial.
Teckentrup, B. (2015). El árbol de los recuerdos. Nubeocho Editorial.
LÍMITS
En tot el procés d’acompanyament emocional dels infants, el tema dels límits és un dels que crea més preocupació. Entendre què és un límit i quina és la seva funció real, és primordial per saber com posar-los i sostenir-los, oferint així a l’infant la seguretat i la confiança necessàries per créixer de manera lliure i autònoma.
PRESENTACIÓ
BIBLIOGRAFIA
Wild, R. (2012). Llibertat i límits. Amor i respecte. Herder Editorial
PRIMERA INFÀNCIA
El caràcter de la persona s’estructura majoritàriament durant els 6 primers anys de vida. És en aquesta època que prenen forma les bases de la relació que el futur adult tindrà amb si mateix i amb l’entorn.
La baixa autoestima, la necessitat extrema de validació per part de l’entorn, la incapacitat de poder posar o acceptar límits, i molts altres conflictes que tenim d’adults, així com la confiança, l’autoestima, la seguretat, la creativitat o la capacitat de sostenir la frustració, tenen la seva llavor en la primera infància.
PRESENTACIÓ
PORS
Les pors són evolutives i «normals» a certa edat, i l’objecte temut canvia a mesura que l’infant creix i el seu sistema psicobiològic va madurant. Són un fenomen universal que ha estat present en totes les cultures i temps. No es tracta doncs de pretendre que els nostres fills i filles no tinguin pors, sinó de saber acompanyar-los quan en tinguin, i ensenyar-los com relacionar-s’hi.
PRESENTACIÓ
BIBLIOGRAFIA
Wat, M. (2010). L’esquirol poruc. Castellnou Editorial.
RETROBAMENT DELS PARES DESPRÉS DEL NAIXEMENT DELS FILLS
Amb l’arribada del primer fill moltes parelles es desestabilitzen.
Les expectatives no complertes, el cansament, les inseguretats, les pors i el sentiment d’abandonament són alguns dels motius que fan que ens allunyem de la parella. Aprendre a comunicar-se tenint en compte les necessitats de la parella, sense deixar de banda les pròpies, és fonamental per poder superar aquesta crisi.
PRESENTACIÓ
SEXUALITAT
Des que naixem fins que morim, la sexualitat està present a la nostra vida. Tenir una actitud oberta i una mirada lliure del prejudici adult és la base per poder entendre i acompanyar les diferents expressions i conductes sexuals, que es donen en les etapes més primerenques de la vida.
PRESENTACIÓ
BIBLIOGRAFIA
Harris, R. (1999). És al·lucinant!. Serres Editorial.
Harris, R. (2005). Sexe. Què és?. Serres Editorial.
Harris, R. (2006). No és la cigonya. Serres Editorial.
Barbé, A., Carro, S. (2012). Pessigolles. Bellaterra Editorial.
Ofereixo altres xerrades fetes a mida en funció de les necessitats.
Consultes de psicoeducació
Durant el desenvolupament dels nostres fills i filles, sovint poden aparèixer dubtes sobre temes concrets que, més enllà de necessitar un procés terapèutic, poden ser resolts amb unes simples reflexions que ajudin els pares a posicionar-se de manera diferent.
Aquest espai proporciona a les famílies la possibilitat d’expressar dubtes i angoixes, i desbloquejar situacions puntuals que, molts cops, tenen més a veure amb un procés evolutiu natural de l’infant que amb un desordre sistèmic significatiu.
Xerrades sobre intel·ligència emocional
Què és i per què serveix realment una emoció? Hi ha emocions “bones” i “dolentes”? Totes les emocions són “autèntiques”? Quin és l’origen de les emocions i com puc aprendre a gestionar-les?
Aquestes, i altres, són algunes de les qüestions que s’abordaran a les xerrades sobre inteligència emocional.
Properes xerrades
El son en el nens
28 de setembre a les 10h
Espai Familiar Les Corts-Sants
C/ Benavent, 20-22 – Barcelona – Tel. 93 490 85 14
Trucar directament a l’espai familiar per reservar plaça
El son en el nens
19 d’octubre a les 10h
Espai Familiar Sant Martí
C/ Huelva, 36 – Barcelona – Tel. 93 303 77 12
Trucar directament a l’espai familiar per reservar plaça
Les Pors en els nens
24 d’octubre a les 18h
Centre Obert Sant Martí
C/ Huelva, 36 – Barcelona – Tel. 93 303 77 12
Trucar directament al Centre Obert per reservar plaça
L’agressivitat infantil
30 de novembre a les 10h
Espai Familiar Les Corts-Sants
C/ Benavent, 20-22 – Barcelona – Tel. 93 490 85 14
Trucar directament a l’espai familiar per reservar plaça
Habilitats parentals
20 de març a les 18h
Centre Obert Sant Martí
C/ Huelva, 36 – Barcelona – Tel. 93 303 77 12
Trucar directament al Centre Obert per reservar plaça
Les Pors
29 de març les 10h
Espai Familiar Les Corts-Sants
C/ Benavent, 20-22 – Barcelona – Tel. 93 490 85 14
Trucar directament a l’espai familiar per reservar plaça